Angst
Når angsten rammer dig, eller en du holder af
Få professionel behandling for din angst med hypnoterapi.
Angst kan ramme alle både i større og mindre skala. Vi har næsten alle oplevet at blive nervøse, hvis vi fx skal tale foran en stor forsamling, skal konfrontere andre eller når vi bliver mødt med andre typer udfordringer som føles grænseoverskridende.
Angst og nervøsitet kan ligge tæt op ad hinanden, og det kan være en smule svær at skelne.
Forskellen findes når angsten er ukontrollerbar og resulterer i, at du opgiver dét du står overfor, fordi du simpelthen er for bange.
Oplever du angst enkelte gange i dit liv er der som sådan ikke grund til bekymring. Men hvis du oplever angst flere dage om ugen i mere end seks måneder, så er der grund til at søge hjælp, så du kan komme af med angsten
Angst kan give fysiske symptomer som for eksempel
- Generel træthed uanset hvor meget du prøver at få sovet og hvor tidligt du går i seng.
- Du har problemer med at sove og vågner måske badet i sved eller med hjertebanken. Måske har du noget specifikt der bekymre dig fx. penge problemer, eller dine tanker drøner bare rundt uden at der er hoved eller hale i noget af det, og du har svært ved at falde ned igen og slappe af.
- Du vender og drejer dig i sengen og har svært ved at falde i søvn
- muskelspændinger – måske du skære tænder uvidende om dette, eller du knytter dine hænder konstant, eller simpelthen bare er spændt i alle muskler i kroppen konstant eller mange af døgnets 24 timer.
- Hjertebanken
- Maveproblemer
- Rysten på hænder og uro i kroppen
Angst opstår som regel som noget psykisk, men manifesterer sig i kroppen.
Det er almindeligt at få fordøjelsesbesvær såsom:
- Oppustethed,
- Diarré,
- Ondt i maven,
- Luft i maven eller
- Hård mave.
Disse symptomer kan også være andet end angst!
Men, hvis du har disse symptomer, og en mistanke om, at du også har angst, kan angsten gøre symptomerne i maven værre og resultere i kroniske maveproblemer.
Der findes mange former for angst, som behandles individuelt. I nedenstående kan du finde information om:
Panikangst (angstanfald)
Panikangst er en meget skræmmende oplevelse. Det opleves som en pludselig slående følelse af angst og hjælpeløshed, der kan vare i flere minutter. De psykiske symptomer er vejrtrækningsproblemer, hjertebanken, rystende hænder eller mistet følsomhed i hænderne, overproduktion af sved, svaghed eller svimmelhed, ondt i brystkassen, mavepine og følelsen af kold og varm i kroppen.
Ikke alle som oplever et angstanfald behøver at lide af angst, men personer som oplever dem igen og igen bliver ofte diagnosticeret med angst. Personer som har oplevet et angstanfald (panikangst) lever i frygt for, hvor og hvornår, det næste panikanfald vil forekomme, og de sørger ofte for ikke at befinde sig på steder, hvor de tidligere har oplevet panikangst.
Årsagen til tilbagevendende angstanfald er ofte relateret til en situation, hvor personen har haft en oplevelse af at være i fare og have mistet kontrollen over den pågældende situation.
Steder eller situationer, hvor underbevidstheden mindes om netop denne fare, vil udløse en reaktion for at forhindre, det sker igen. I situationen kan angsten få personen til at flygte eller stivne eller endda forsøge at slå igen.
Lider du af tilbagevende panikangst, kan hypnoterapi hjælpe dig. Din underbevidsthed vil få en bedre overbevisning, som fjerner trangen til at gå i panik.
Læs hvad andre klienter siger om deres terapiforløb her.
Post-traumatisk stress syndrom (PTSD)
Post-traumatisk stress kommer af, at en person genlever en traumatiserende oplevelse. Det kan bl.a. være vold, krigsoplevelser eller en elsket persons pludselige død. Post-traumatisk stress kan opleves som et panikanfald og giver udslag, når personen har flashbacks til en bestemt traumatiserende hændelse.
Panikangst og post-traumatisk stress ligner hinanden, men en person med PTSD behøver ikke lide af panikangst.
Hypnose og hypnoterapi har vist sig at være meget effektive redskaber i behandlingen af PTSD. Hos nogle forsvinder den post-traumatiske stress helt, hos andre virker behandlingen beroligende, og når et angstanfald ville være kommet tidligere, har den PTSD-ramte nu ro i sindet til at håndtere situation, berolige sig selv og være i kontrol.
Læs hvad andre klienter siger om deres terapiforløb her.
Eksamensangst
Hvis du lider af eksamensangst, så ved du hvor opslidende det er, hver gang en forestående eksamen får hele kroppens alarmberedskab i gang. Det påvirker både din koncentration og indlæring. Mange oplever, at de simpelthen dropper en ønsket uddannelse og karriere, fordi de ikke kan se, hvordan de skal klare sig igennem eksamenerne. Mange personer med eksamensangst vælger at leve deres liv “halvt”, idet deres frygt vinder over deres egentlige ønsker for tilværelsen og fremtiden.
Angsten starter for mange allerede ved tanken om en eksamen, og for andre starter symptomerne på eksamensangst, når de står i situationen. Uanset hvornår det rammer dig er konsekvensen, at det hæmmer dig i at udnytte dit potentiale.
Med en behandling med hypnoterapi vil du opleve, at din angst forsvinder helt, eller at du får så meget kontrol over den, at den ikke styrer dig.
Når du har kontrol over din eksamensangst, vil du opleve, at du med sindsro kan tage frygten i hånden, og bruge den som generator for en præstation, som du altid har drømt om.
Læs hvad andre klienter siger om deres terapiforløb her.
Sceneskræk (social angst)
At skulle tale foran en stor forsamling kan være lidt angstprovokerende for de fleste, men hvis angsten føles voldsom og på ingen måde kan mindskes af coaching eller forberedelse til den forestående opgave, så har du måske social angst.
Har du social angst og skal på en scene og tale, ved du, at du bruger dage og uger inden begivenheden på at være nervøs.
Tanker om begivenheden giver hjertebanken og svedige håndflader, du vågner måske også om natten med hjertebanken og har svært ved at falde i søvn igen. Og gennemfører du opgaven, tænker du bagefter i uger på, hvad andre tænkte om din præstation og om dig.
Social angst behøver ikke altid handle om at tale i større forsamlinger. Mennesker med social angst kan mærke angsten, når de fx er til en fest som fordrer at de taler, spiser og drikker med mennesker, de ikke så godt kender.
Angsten kan vise sig som koncentrationsbesvær, svimmelhed, rødmen, rysten i kroppen, hjertebanken og øget svedproduktion.
Personer med sådanne symptomer kan endda have svært ved at håndtere deres skole- eller arbejdsliv. Ofte udnytter disse personer ikke deres fulde potentiale, idet de ikke er i stand til at gøre opmærksom på dem selv og deres evner.
Med en behandling med hypnoterapi vil du opleve, at din angst forsvinder helt, eller at du får så meget kontrol over den, at den ikke styrer dig.
Læs hvad andre klienter siger om deres terapiforløb her.